Waar moet je op letten?
Ben je sportief en ga je een gebitsprothese dragen? Dan vraag je je misschien af of sporten hiermee wel veilig is. Gelukkig kun je met de meeste sporten gewoon doorgaan, maar bij sommige activiteiten is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Een goed passende gebitsprothese en eventueel een op maat gemaakte gebitsbeschermer helpen om ongelukken te voorkomen.
Kun je sporten met een gebitsprothese?
Jazeker, in de meeste gevallen is het geen enkel probleem om te sporten met een gebitsprothese. Bij sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen, yoga en fitness merk je er nauwelijks iets van. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je prothese goed vastzit en je kunt zorgeloos bewegen.
Bij intensievere of sporten, zoals voetbal, boksen of hockey, loop je een groter risico dat je prothese loskomt of beschadigt. Vooral bij vechtsporten of balsporten waarbij je gezicht geraakt kan worden, is het verstandig om extra voorzorgsmaatregelen te nemen.
Een belangrijke factor is hoe goed je prothese past. Een slecht passende prothese kan namelijk sneller loskomen bij plotselinge bewegingen. Twijfel je of jouw gebitsprothese nog goed zit? Laat ons dan even een controle uitvoeren.
Welke sporten vragen om extra voorzorgsmaatregelen?
Niet alle sporten vormen een risico voor je gebitsprothese, maar bij sommige activiteiten is extra voorzichtigheid nodig. Denk hierbij aan sporten met veel beweging, plotselinge schokken of direct fysiek contact.
Sporten met een klein risico: Hardlopen, tennis, volleybal, paardrijden en skiën.
Bij deze sporten beweegt je lichaam veel, wat druk op je kaak kan geven. Ook kunnen schokken of plotselinge bewegingen ervoor zorgen dat je prothese licht verschuift. Zorg er daarom voor dat je gebitsprothese goed vastzit en overweeg het gebruik van een fixerende prothesecrème voor extra stevigheid.
Sporten met een hoger risico: Voetbal, hockey, basketbal, rugby.
De kans bij deze sporten is er meer kans op direct contact met je gezicht. Een bal, elleboog of onverwachte botsing kan je gebitsprothese beschadigen of laten verschuiven.
Sporten met een zeer hoog risico: Boksen, kickboksen, judo, worstelen.
Bij dit soort contactsporten is een directe klap op je mond onvermijdelijk. Hier raden we dan ook sterk aan om een gebitsbeschermer te gebruiken.
Hoe houd je je gebitsprothese stevig op zijn plaats?
Laat in elk geval regelmatig een controle uitvoeren, zeker als je merkt dat je gebitsprothese losser begint te zitten. Daarnaast kan een fixerende prothesecrème helpen om je prothese extra stevig vast te zetten. Dit is vooral handig bij sporten zoals hardlopen of tennis, waarbij je lichaam continu beweegt en schokken opvangt.
Voor mensen die contactsporten of intensieve balsporten beoefenen, is een gebitsbeschermer op maat de beste manier om schade aan je prothese en kaak te voorkomen.
Waarom een gebitsbeschermer op maat?
Bij vechtsporten, balsporten en andere intensieve sporten kan een klap op je gebit grote gevolgen hebben. Een op maat gemaakte gebitsbeschermer beschermt je gebit en gebitsprothese optimaal, doordat deze perfect aansluit op je mond.
In vergelijking met een standaard bitje uit de winkel biedt een gepersonaliseerde gebitsbeschermer veel voordelen:
- Perfecte pasvorm – De beschermer wordt precies op maat gemaakt, waardoor hij comfortabel zit en goed blijft zitten.
- Optimale bescherming – Omdat hij strak om je tanden en prothese sluit, biedt hij veel betere bescherming dan een universeel bitje.
- Betere ademhaling en spraak – Je kunt makkelijker ademen en praten tijdens het sporten, zonder dat de beschermer in de weg zit.
- Duurzaam en slijtvast – Gemaakt van hoogwaardige materialen die langer meegaan dan standaard gebitsbeschermers.
Bij ons kun je een gebitsbeschermer op maat laten maken. Deze stemmen we speciaal af op jouw gebitsprothese.
Wil je een gebitsbeschermer laten aanmeten? Neem dan contact met ons op.
Blijf sporten, maar bescherm je gebit
Een actieve levensstijl en een gebitsprothese hoeven elkaar niet in de weg te staan. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je vrijwel alle sporten blijven doen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je gebitsprothese.
Wil je advies hierover? Neem gerust even contact met ons op!