Skip to main content

De behandeling

Sommige mensen doen wel 10, 20 of zelfs wel 30 jaar of langer met hun kunstgebit, maar een volledige gebitsprothese veranderd in die tijd niet mee. De kaak slinkt waardoor de prothese na verloop van tijd niet meer goed past. Door de mechanische wrijving en druk tussen de prothese en de kaak, slijt het kaakbeen af, waardoor er op termijn geen houvast meer is voor een prothese. Mensen die al heel lang dezelfde gebitsprothese dragen, hebben het ongemak van het niet goed aansluiten op de kaak onbewust opgelost. We staan er af en toe van te kijken als mensen waarvan we zien dat een prothese niet meer goed past, er toch alles mee kunnen. Ze hebben er in de tijd mee weten te doen, maar dit komt meestal de gezondheid van de kaak of de algemene mondgezondheid niet ten goede! Door het afslijten van de kiezen komt de kin, letterlijk en figuurlijk, steeds dichter bij de neus. Bovendien krijgt de drager op den duur problemen met eten en spreken.

Een versleten gebit is géén gezicht en vervanging is dan absoluut noodzakelijk. Wanneer uw prothese scheurt, breekt of er tanden loslaten, kan dit een indicatie zijn dat de prothese aan vervanging toe is. Het is een goede gewoonte om elk jaar uw gebitsprothese te laten nakijken.

Controle

Tijdens deze controle wordt er gekeken of uw gebitsprothese geen irritaties in de mond veroorzaakt, wordt de mondholte onderzocht en wordt beoordeeld of de prothese geen buitensporige slijtage vertoont. De staat en passing van de gebitsprothese wordt gecontroleerd en we reinigen en polijsten deze, zodat het er schoon en fris uit blijft zien. Zo blijft u problemen voor en kunt u blijven lachen.

De Behandeling

Nu u zich gemeld heeft om een nieuwe gebitsprothese te laten maken, leggen wij u hieronder uit wat u van ons kunt verwachten. Bij de eerste afspraak willen we graag de reden weten waarom u een nieuwe gebitsprothese wilt laten maken, dit kan van invloed zijn op de behandeling. Er worden foto’s gemaakt van uw gezicht, de huidige situatie van voor- en zijkant. Tijdens de eerste behandeling worden er van uw bovenkaak en onderkaak afdrukken gemaakt, ook wel het ‘happen’ genoemd.

Van deze afdrukken worden gips modellen gemaakt, op die modellen worden individuele lepels gemaakt om bij de volgende behandeling precisie afdrukken te maken. Om een goede pasvorm te creëren is het raadzaam de huidige prothese 8 uren voor de precisie afdrukken niet meer te dragen. Van deze precisie afdrukken worden gipsmodellen gemaakt die de basis vormen voor uw nieuwe gebitsprotheseprothese. Op deze modellen wordt namelijk uw uiteindelijke nieuwe gebitsprothese geperst.

Tijdens de derde behandeling wordt er vastgesteld hoeveel ruimte ertussen uw boven- en onderkaak zit, en hoe deze ten opzichte van elkaar bewegen. We noemen dit een betregistratie. Tijdens dit bezoek gaan we ook kijken naar de kleur en de grootte van de tanden. Ook het esthetische aspect zoals de zetting van de tanden wordt dan besproken. Verder wordt aan de hand van de eerder genomen digitale foto’s samen besproken hoe tot een optimaal resultaat te kunnen komen.

De vierde afspraak is voor u de belangrijkste afspraak, het is wenselijk de eventuele partner of een kennis mee te nemen. Alle voorgaande informatie hebben we namelijk verwerkt in een pasprothese die we nu kunnen passen, de tanden en kiezen zitten er in en u kunt beoordelen of u het geheel mooi vindt. Alle mogelijkheden om veranderingen aan te brengen zijn nu nog aanwezig, zodat we samen naar een mooie en bij u passende gebitsprothese kunnen werken. Uiteraard zorgen wij ervoor dat u er goed mee kunt eten en praten.

Wanneer alles naar wens is kan de pasprothese worden omgezet in kunststof. Dit houdt in dat met behulp van speciale apparatuur uw gebit onder druk wordt geperst in kunststof zonder dat er veranderingen kunnen optreden. Nadat de gebitsprothese wordt afgewerkt met diverse boren en frezen, wordt de gebitsprothese gepolijst en is deze gereed voor aflevering.

Samenvattend:

 • 1e: Conventionele afdrukken
 • 2e: Precisie afdrukken
 • 3e: Beetregistratie
 • 4e: Pasprothese passen (neem iemand mee)
 • 5e: Gebitsprothese plaatsen
 • 6e: Nacontrole

Laat u terugbellen voor een afspraak

Overweegt u een ingreep of behandeling? Laat u dan terugbellen om een eerste consult in te plannen. We informeren naar uw wensen en plannen een consult bij een van onze specialisten.  Close Menu
  Tandprothetische praktijk voor tandprothetiek, implantologie en tandtechniek.

  Contactgegevens

  Verlengde Hoogstraat 15
  5271 XT Sint-Michielsgestel
  Telefoon: 073-5942671
  E-mailadres: info@henknouwens.nl

  Op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 uur – 12.30 uur