Sommige mensen doen wel 10, 20 of zelfs wel 30 jaar of langer met hun kunstgebit, maar een volledige gebitsprothese veranderd in die tijd niet mee. De kaak slinkt waardoor de prothese na verloop van tijd niet meer goed past. Door de mechanische wrijving en druk tussen de prothese en de kaak, slijt het kaakbeen af, waardoor er op termijn geen houvast meer is voor een prothese. Mensen die al heel lang dezelfde gebitsprothese dragen, hebben het ongemak van het niet goed aansluiten op de kaak onbewust opgelost. We staan er af en toe van te kijken als mensen waarvan we zien dat een prothese niet meer goed past, er toch alles mee kunnen. Ze hebben er in de tijd mee weten te doen, maar dit komt meestal de gezondheid van de kaak of de algemene mondgezondheid niet ten goede! Door het afslijten van de kiezen komt de kin, letterlijk en figuurlijk, steeds dichter bij de neus. Bovendien krijgt de drager op den duur problemen met eten en spreken.
Een versleten gebit is géén gezicht en vervanging is dan absoluut noodzakelijk. Wanneer uw prothese scheurt, breekt of er tanden loslaten, kan dit een indicatie zijn dat de prothese aan vervanging toe is. Het is een goede gewoonte om elk jaar uw gebitsprothese te laten nakijken.
Controle
Tijdens deze controle wordt er gekeken of uw gebitsprothese geen irritaties in de mond veroorzaakt, wordt de mondholte onderzocht en wordt beoordeeld of de prothese geen buitensporige slijtage vertoont. De staat en passing van de gebitsprothese wordt gecontroleerd en we reinigen en polijsten deze, zodat het er schoon en fris uit blijft zien. Zo blijft u problemen voor en kunt u blijven lachen.
De Behandeling
Nu u zich gemeld heeft om een nieuwe gebitsprothese te laten maken, leggen wij u hieronder uit wat u van ons kunt verwachten. Bij de eerste afspraak willen we graag de reden weten waarom u een nieuwe gebitsprothese wilt laten maken, dit kan van invloed zijn op de behandeling. Er worden foto’s gemaakt van uw gezicht, de huidige situatie van voor- en zijkant. In de meeste gevallen is “happen” niet meer nodig; een groot deel van het proces is gedigitaliseerd.
Vervolgens wordt er vastgesteld hoeveel ruimte ertussen uw boven- en onderkaak zit, en hoe deze ten opzichte van elkaar bewegen. We noemen dit een betregistratie. Tijdens dit bezoek gaan we ook kijken naar de kleur en de grootte van de tanden. Ook het esthetische aspect zoals de zetting van de tanden wordt dan besproken. Verder wordt aan de hand van de eerder genomen digitale foto’s samen besproken hoe tot een optimaal resultaat te kunnen komen.
Bij doorgaans de derde afspraak hebben we een pasprothese voor u klaar, die met een 3D-printer in één kleur is geprint. Deze kunt u nu gaan passen. U krijgt een goede indruk van uw toekomstige prothese. U kunt dan ook al vrij goed beoordelen of u het geheel mooi vindt. Op dit moment zijn er nog alle mogelijkheden om veranderingen aan te brengen, zodat we samen naar een mooie en bij u passende gebitsprothese kunnen werken. Uiteraard zorgen wij ervoor dat u er ook goed mee kunt eten en praten.
Wanneer alles naar wens is kan de pasprothese worden omgezet in kunststof. Dit houdt in dat met behulp van speciale apparatuur uw gebit onder druk wordt geperst in kunststof zonder dat er veranderingen kunnen optreden. Nadat de gebitsprothese wordt afgewerkt met diverse boren en frezen, wordt de gebitsprothese gepolijst en is deze gereed voor aflevering.